Ziekte van Lyme

Ziekte van Lyme

Naar schatting krijgt één tot drie procent na een tekenbeet de ziekte van Lyme. Bedek je huid zo goed mogelijk  tijdens wandelingen en controleer goed achteraf. Gebruik een tekentang om te verwijderen en houd de plaats van de beet nog een paar dagen in de gaten.

Specifieke vragen?
Wat is de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een bacterie die kan wordt overgedragen via een tekenbeet. Naar schatting één tot drie procent van de mensen krijgen na een tekenbeet de ziekte van Lyme.

Teken zijn spinachtige insecten die voornamelijk leven in de buurt van bomen, struiken of hoog gras. Ze bijten zich vast in de huid van mensen of dieren en voeden zich er met bloed. Ongeveer 20 procent van de teken is drager van de bacterie Borelia burgdorfi, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Slechts een minderheid van de mensen die wordt gebeten door een geïnfecteerde teek, wordt ziek. De bacterie kan overgedragen worden wanneer de teek lange tijd (>24 uur) op de huid van de gastheer aanwezig is of wanneer de teek op een foute manier verwijderd wordt.

De ziekte van Lyme kan niet  rechtstreeks van dier op mens of van mens op mens worden overgedragen, infectie gebeurt altijd via een tekenbeet.

Wanneer de bacterie in het bloed terecht komt maakt het lichaam antistoffen aan, die kunnen worden opgespoord in het bloed. De resultaten van bloedonderzoek kunnen echter verwarrend zijn en tot een verkeerde interpretatie leiden.
Bij een snelle behandeling met antibiotica herstellen de meeste mensen volledig.

Men kan niet immuun worden voor de ziekte van Lyme. Iemand die de aandoening al heeft doorgemaakt, kan dus opnieuw geïnfecteerd worden bij een tekenbeet.

Lees meer

Lees minder

Er zijn momenteel geen beschikbare producten gevonden voor deze categorie!
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: