ALS

ALS

ALS is een aandoening die leidt tot het onvoldoende of niet functioneren van de spieren. Het is één van de meest ernstige en invaliderende aandoeningen van het zenuwstelsel. ALS kan op elke volwassen leeftijd ontstaan, maar meestal tussen de leeftijd van 40 tot 60 jaar.

Specifieke vragen?
Wat is ALS?

Amyotrofe Laterale Sclerose (ALS) is een aandoening waarbij de motorische zenuwen in de hersenen en het ruggenmerg worden aangetast. Via de motorische  zenuwen worden bewegingssignalen vanuit de hersenen naar de spieren doorgegeven. Bij ALS gaan er steeds meer van deze zenuwen kapot. De spieren krijgen geen signalen meer en kunnen niet meer goed werken. Ze worden zwakker en stijver en raken uiteindelijk verlamd.   

ALS tast de spieren aan die nodig zijn voor te bewegen, eten, praten en te ademen. De aandoening begint vaak met vage klachten zoals onhandigheid, vaker struikelen of zich verslikken. Na een tijdje worden de klachten erger en worden dagelijkse activiteiten steeds moeilijker.

De meest voorkomende symptomen bij ALS zijn:

  • vermindering kracht in de ledematen;
  • moeilijkheden met kauwen, slikken en praten;
  • ademhalingsproblemen;
  • vermoeidheid;
  • gewricht –en spierpijn;
  • constipatie;
  • dwangmatig lachen, huilen en geeuwen.

De hartspier wordt niet aangetast. De controle over de blaas en darmen blijft behouden en ook de zintuigen (horen, zien, ruiken, voelen, proeven) en de seksuele functies worden niet getroffen. De geestelijke vermogens blijven eveneens onaangetast.

ALS is een ongeneeslijke aandoening maar het ziekteproces kan met bepaalde medicatie wel vertraagd worden.  Het verloop van de ziekte en de overlevingsduur is erg verschillend per persoon. De meeste ALS patiënten overlijden drie tot vijf jaar na de diagnose, meestal als gevolg van verzwakking van de ademhaling –of slikspieren.

ALS komt ongeveer bij zes tot zeven personen op honderdduizend voor. Patiënten zijn meestal tussen de vijftig en vijfenzeventig jaar.  Mannen worden iets vaker getroffen dan vrouwen.

Lees meer

Lees minder

Er zijn momenteel geen beschikbare producten gevonden voor deze categorie!
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: