Menstruatie stoornissen

Menstruatie stoornissen

In elke levensfase kan de menstruatie veranderen. Schommelingen zijn meestal geen reden tot ongerustheid. Wanneer de bloedingen hevig of langdurig zijn, of op onverwachte momenten optreden is verder onderzoek aangewezen.

Specifieke vragen?
Wat zijn menstruatiestoornissen?

Het vrouwelijk lichaam bereidt zich iedere maand voor op een eventuele zwangerschap. Hormonen in het lichaam zorgen ervoor dat er elke maand een eicel tot rijping komt. Tegelijkertijd wordt het slijmvlies in de baarmoeder dikker zodat een eventueel bevruchte eicel zich kan innestelen. Indien de eicel niet bevrucht wordt, ontstaat er een bloeding waarbij de eicel en het slijmvlies afgestoten worden. Dit proces wordt de menstruatiecyclus genoemd. Een cyclus, of de periode tussen twee bloedingen, duurt gemiddeld 28 dagen. De bloeding zelf kan twee tot zeven dagen aanhouden, waarbij een vrouw gemiddeld 50ml bloed verliest. De menstruatie kan echter sterk verschillen van vrouw tot vrouw.

In de puberteit en in de jaren voor de menopauze is de menstruatie vaak onregelmatig. Ook in andere levensfasen kan de menstruatie veranderen. Schommelingen zijn meestal geen reden tot ongerustheid. Wanneer de bloedingen onverwacht hevig of langdurig zijn, of op onverwachte momenten optreden is verder onderzoek aangewezen.

Men spreekt van stoornissen in de menstruatie bij:

Lees meer

Lees minder

Er zijn momenteel geen beschikbare producten gevonden voor deze categorie!
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: