Atelectase

Atelectase

Atelectase ontstaat meestal als complicatie na een operatie ter hoogte van de borst of de buik. Ook trauma's zoals auto-ongeluk of messteken kunnen de oorzaak zijn van atelectase. Het samengeklapte longweefsel geraakt geïnfecteerd met alle gevolgen vandien.

Specifieke vragen?
Wat is atelectase?

Atelectase betekent dat een deel van de long, of de hele long, geen lucht meer krijgt en samenvalt. De oorzaak is meestal een afsluiting (verstopping ) van één van de hoofdvertakkingen van de luchtwegen.

Mogelijke oorzaken voor een afsluiting zijn:

  • slijmprop;
  • inademen vreemd voorwerp;
  • tumor;
  • vergrote lymfeklier;
  • … .

Atelectase kan ook het gevolg zijn van de enorme krachten die ontstaan bij vliegen met hoge snelheden (straaljagerpiloten).

Daarnaast is atelectase vaak voorkomende complicatie na een operatie, vooral aan de buik of borst.

Mogelijke behandelingen zijn het toedienen van zuurstof, antibiotica en fysiotherapie van de borst.

Lees meer

Lees minder

Stoppen met roken

Stoppen met roken is essentieel bij hart-en vaatziekten. Maar ook heel wat andere ziektes zoals ziekte van Crohn, alzheimer, cataract, reumathoide artritis, psoriasis en nog vele andere komen vaker voor bij rokers.
De lichamelijke ontwenningsverschijnselen van het stoppen met roken kan je onderdrukken met nicotinevervangende geneesmiddelen. Deze geven nicotine (dit is de stof die verantwoordelijk is voor de verslaving) vrij aan het lichaam. De nicotine werkt in op de nicotine-receptoren (een soort van ontvangertjes) in ons lichaam zoals sigaretten ook doen. Op deze manier verminderen deze middelen de ontwenningsverschijnselen. Ze worden meestal in een stappenplan toegepast. Zo vermindert de toegediende nicotine stap voor stap. Hierdoor daalt het aantal nicotine-receptoren geleidelijk en heb je steeds minder behoefte aan nicotine en een sigaret.
De nicotine-bevattende geneesmiddelen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. Laat je adviseren door je apotheker!

Toon meer producten
Toon minder producten
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking:
     

Populaire productcategorieën