Hersenvliesontsteking

Hersenvliesontsteking

Bij een hersenvliesontsteking zijn de vliezen rond de hersenen en het ruggenmerg ontstoken. De aandoening is besmettelijk. Verspreiding van virussen en bacteriën kan beperkt worden door een goede hygiëne.

Specifieke vragen?
Wat is een hersenvliesontsteking?

Bij een hersenvliesontsteking zijn de vliezen rond de hersenen en het ruggenmerg ontstoken. De aandoening is besmettelijk. Dat betekent dat iemand ziek kan worden door besmetting met virussen of bacteriën, overgedragen door iemand anders. Een besmetting met bepaalde virussen of bacteriën leidt niet altijd tot een hersenvliesontsteking. Enkel wanneer het afweersysteem onvoldoende sterk is om de ziekteverwekkers uit te schakelen, wordt iemand ziek. De aandoening komt dan ook vooral voor bij baby’s, kleine kinderen, jongeren of mensen met een verlaagde weerstand.

De meeste hersenvliesontstekingen worden veroorzaakt door virussen, zoals het enterovirus of het bofvirus. Een virale hersenvliesontsteking kent doorgaans een mild verloop en geneest spontaan na één à twee weken.

Een bacteriële hersenvliesontsteking kent een ernstig verloop. De belangrijkste bacteriën die een hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken zijn pneumokokken en meningokokken. Deze bacteriën zijn bij veel mensen aanwezig in de luchtwegen maar kunnen enkel bij een verzwakte weerstand een hersenvliesontsteking veroorzaken. Een bacteriële hersenvliesontsteking moet snel behandeld worden. Indien niet tijdig behandeld kan er hersenschade optreden en kan de aandoening zelfs dodelijk zijn.

Lees meer

Lees minder

Er zijn momenteel geen beschikbare producten gevonden voor deze categorie!
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: