Goedaardige prostaatvergroting

Goedaardige prostaatvergroting

Bij een volgroeide jonge man is de prostaat ongeveer zo groot als een walnoot. Vanaf ongeveer 25 jaar neemt het volume van de prostaat geleidelijk aan toe. Een vergroting van de prostaat is een normaal en goedaardig verschijnsel dat bij het ouder worden hoort.

Specifieke vragen?
Wat is goedaardige prostaatvergroting?

De prostaat is een klier die onder de blaas en om de urinebuis heen ligt. De klier maakt vocht aan, dat zich vermengt met de zaadcellen tijdens de ejaculatie. Bij een volgroeide jonge man is de prostaat ongeveer zo groot als een walnoot. Vanaf ongeveer 25 jaar neemt het volume van de prostaat geleidelijk aan toe. Een vergroting van de prostaat is een normaal en goedaardig verschijnsel dat bij het ouder worden hoort. De medische term voor een goedaardige prostaatvergroting is benigne prostaathyperplasie, of hypertrofie (BPH).

Als gevolg van een prostaatvergroting kunnen er problemen ontstaan bij het plassen. Voor de leeftijd van 40 jaar geeft de prostaat zelden problemen. Vanaf ongeveer 60 jaar ondervindt bijna 50 procent van de mannen klachten en na de leeftijd van 75 jaar heeft tot 80 procent van de mannen een probleem met de prostaat. Bij een toenemend volume van de prostaat, kan de urinebuis dicht gedrukt worden.

Volgende symptomen kunnen optreden:

 • moeilijk plassen (trage start);
 • zwakke urinestraal;
 • vaker moeten plassen.

De blaasspier moet harder werken om de urine door de vernauwde urinebuis te persen. De blaaswand raakt sneller geïrriteerd en de blaasspier verdikt en trekt vaker samen.

Symptomen zijn:

 • ’s nachts vaak moeten opstaan om te plassen.
 • steeds grotere aandrang om te plassen en plas moeilijk kunnen ophouden.
 • nadruppelen.
 • de blaas niet volledig kunnen leegplassen.

Na verloop van tijd is de blaasspier zo verzwakt dat niet alle urine kan uitgeplast worden en er nog urine achterblijft. De achtergebleven urine kan infecties veroorzaken (blaasontsteking). Een verhoogde druk ter hoogte van de nieren kan op termijn leiden tot nierschade. 

Lees meer

Lees minder

Geneesmiddelen3 Producten

Ga verstandig om met geneesmiddelen. Lees steeds aandachtig de bijsluiter. Indien bepaalde zaken niet echt duidelijk zijn, contacteer dan je apotheker. Indien je een arts of medisch specialist raadpleegt, breng hem/haar steeds op de hoogte dat je dit geneesmiddel gebruikt.

PROSTAFORCEMED 30 caps        (geneesmiddel)
PROSTAFORCEMED 30 caps (geneesmiddel)
PROSTAFORCEMED 30 caps (geneesmiddel) €18.99 Reserveer
PROSTASERENE 320 mg 30 caps (geneesmiddel)
PROSTASERENE 320 mg 30 caps (geneesmiddel)
PROSTASERENE 320 mg 30 caps (geneesmiddel) €18.29 Reserveer
PROSTA-URGENIN 320 mg 40 caps (geneesmiddel)
PROSTA-URGENIN 320 mg 40 caps (geneesmiddel)
PROSTA-URGENIN 320 mg 40 caps (geneesmiddel) €25.44 Reserveer
Toon meer producten
Toon minder producten
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking:
     

Populaire productcategorieën