Gastric bypass

Gastric bypass

Het doel van deze ingreep is een gezonder lichaamsgewicht en risico's op gezondheidsproblemen verminderen. Het is geen magische operatie, voedingsgewoontes moeten aangepast worden. Een goede nazorg is essentieel om het ontstaan van voedingstekorten te vermijden.

Specifieke vragen?
Wat is een gastric bypass?

Een gastric bypass is een chirurgische ingreep die wordt toegepast ter behandeling van zwaarlijvigheid. Het doel van de ingreep is een gezonder lichaamsgewicht te bekomen en zo het risico op gezondheidsproblemen te verminderen.

Een gastric bypass is gebaseerd op twee principes, restrictie en malabsorptie. Restrictie betekent dat er minder grote porties gegeten kunnen worden. Malabsorptie wil zeggen dat niet alle voedingsstoffen, en dus calorieën, worden opgenomen door het lichaam.

Normale vertering
Het voedsel dat we eten komt via de slokdarm in de maag. De maag heeft een grote capaciteit, zodat we grote porties kunnen eten vooraleer we een verzadigingsgevoel hebben. Via de maag komt het voedsel vervolgens in de dunne darm terecht. In het eerste deel van de dunne darm, de twaalfvingerige darm, wordt het voedsel vermengd met verteringssappen. Deze sappen helpen om de voeding verder af te breken tot deeltjes die klein genoeg zijn om via de wand van de dunne darm in de bloedbaan te worden opgenomen. De voedselresten passeren vervolgens de dikke darm en verlaten uiteindelijk het lichaam via de stoelgang.

Vertering na een gastric bypass
De maag wordt kleiner gemaakt, zodat er minder grote porties gegeten kunnen worden. Daarnaast wordt het eerste deel van de dunne darm, de twaalfvingerige darm, overbrugd. Het voedsel komt dus van de maag rechtstreeks in een verderop gelegen deel van de dunne darm terecht. Omdat het voedsel een groot deel van de dunne darm ‘overslaat’, is er ook minder tijd om voedsel te verteren en dus op te nemen. 

Lees meer

Lees minder

Er zijn momenteel geen beschikbare producten gevonden voor deze categorie!
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: