Astrid Van Cakenbergh

Naam:
Astrid Van Cakenbergh
Functie:
Apotheker

Sinds 2011 werk ik samen met mijn zus Anne in onze dorpsapotheek. We zijn een hecht team en volledig op elkaar ingespeeld: die vlotte en familiale vertrouwdheid hopen we ook te kunnen delen met de mensen die onze apotheek bezoeken. We doen echt ons best voor onze patiënten, en we merken met een vol hart dat die moeite geapprecieerd wordt. Onze vaste patiënten zijn talrijk en bezochten onze apotheek zelfs tijdens de moeilijk toegankelijke periode van plaatselijke wegenwerken. Dat is fantastisch! Dat maakt ons enorm dankbaar en nog eens éxtra gemotiveerd.

Je kan bijna niet dichter bij de mensen staan dan hier. In tegenstelling tot bij jobs in de industrie, voel ik als apotheker dagelijks wat voor een werkelijke impact mijn werk heeft. Ik haal heel veel uit dat daadwerkelijke contact met de mensen die ik vooruithelp. Het is des te mooier wanneer we achteraf dankbaarheidsgetuigenissen krijgen voor onze hulp. Die persoonlijke connectie en impact: dat is waar ik het voor doe! Je kan echt een verschil maken, voor iedere patiënt.

Qua persoonlijke interesses en deskundigheid word ik erg geboeid door hypoallergene huidverzorging en voedingsproblematieken of –allergieën bij kinderen. Dit zijn twee specifieke situaties waar ik onze patiënten vanuit geleefde ervaring en deskundige kennis bij kan verder helpen. Ik weet wat het is om met zulke moeilijkheden geconfronteerd te worden en kan vanuit die positie voor raad én geruststelling zorgen.

Mijn natuurlijke nieuwsgierigheid wordt elke dag opnieuw getriggerd, want elke dag is anders. Het is een cliché, maar het klopt echt wel: elke dag zien we nieuwe mensen, horen we nieuwe verhalen, en kunnen we een nieuwe, helpende rol spelen in iemands levensloop. Met een open en nieuwsgierige houding begin ik aan elke dag en ben ik benieuwd naar welke uitdagingen en vragen we vandaag in onze apotheek gaan mogen onderzoeken.  

De sociale en zorgkundige variatie is dus sowieso al interessant, maar mijn takenpakket is uitgebreider dan het patiëntencontact alleen. Ik hou me ook bezig met de bestellingen en het stockbeheer, we staan in contact met vertegenwoordigers, enzoverder. Er komt dus nooit sleur in deze job: onze ervaring bouwen we elke dag verder op, met de unieke en onvoorspelbare gebeurtenissen van iedere dag.  

Ik vind een open houding dus sowieso fundamenteel in ons vakgebied, óók wat betreft mijn eigen kennis. Soms kan ik een patiënt niet onmiddellijk verder helpen, omdat ik niet direct een antwoord of oplossing vind. Dat kan gebeuren en is ook maar menselijk. Dan ga ik zelf verder aan de slag met opzoekingswerk en win ik ook zelf advies in bij anderen, waarna ik de patiënt terug zelf contacteer. We leren elke dag bij. Het is belangrijk om je eigen (kennis)limieten te kunnen erkennen en vandaaruit gepast verder te zoeken naar oplossingen. Dit perspectief hoop ik onze patiënten ook mee te geven: geen énkele vraag of kwestie is te “klein” of “dom” om te stellen. Geen enkele, dus twijfel alsjeblieft niet! Het is onze job om je te ondersteunen op je verdere gezondheidspad, welke hordes of vragen je daar ook mag tegenkomen. We zijn er voor jou.  

Voel je dus zeer welkom in onze apotheek, waar er plaats is voor jouw mens, jouw verhaal en jouw zorgen. Graag tot ziens!