Op en top voorbereid op de examens

Juni! Het is de laatste maand voor de zomer, meestal een prachtige lentemaand, de vakantie kondigt zich aan ... En het is ook de klassieke examenmaand. Voor zowel middelbare school scholieren als studenten in het hoger onderwijs is juni een extra zweetmaand. Hoe bereid je je nu goed voor op de examens? Idealiter is die voorbereiding al eerder begonnen dan dat je deze tip leest – een goed gedisciplineerd semester is immers cruciaal voor een goede examenvoorbereiding. Desalniettemin stellen we hier een paar gegronde adviezen op: neem wat je nodig hebt & heel veel succes!

Vanaf het moment dat het examenrooster er is:

  • Ga na of je alles hebt – alle cursussen, alle boeken, alle oefeningen, alle slides. Ben je ziek geweest in februari? Check of je al notities hebt voor die afwezige dagen! Niets is zo stressvol en vervelend als last minute die zaken op orde stellen.
  • Zijn er stukken waarvan je nu al weet dat je er echt moeite mee hebt? Een bepaald hoofdstuk, een bepaalde oefening, een bepaald concept, een bepaalde skill ... Als je er zo hebt, vraag dan zo snel mogelijk, voor de examens beginnen, extra uitleg aan je lesgenoten en/of je leraar/prof.
  • Stel een realistische studeerplanning op, voor tijdens de blok en voor tussen de examens . Als je van jezelf weet dat je niet meer dan 7 uur per dag kan studeren: geen angst, dit kunnen slechts weinigen, en het is ook niet nodig. Houd hier rekening mee en plan geen "8 tot 8" dagen voor jezelf in. Dat is trouwens sowieso niet gezond. Liever 5 productieve en actieve studeeruren dan 10 uur naar je cursus zitten staren.
  • Houd in de planning ruimte voor inhaalmomenten. Je planning is je houvast en structuur, maar er kan altijd iets tussenkomen. Dat is niet erg, dat is het leven. Voorzie daarom 3 à 4 inhaalmomenten (hele dagen, of voormiddagen, etc.) die je kan spenderen aan inhalen wat je nog niet gestudeerd hebt.
  • Plan pauzes in, en veel! Wanneer je weet dat je voldoende pauzeblokken hebt ingepland, is de verleiding veel minder groot om je lunchpauze te laten uitlopen.
  • Plan de eerste paar uren na een examen complete rust en ontspanning in. Als je tijd hebt, geef jezelf dan die hele namiddag vrij. Je hoofd zat vol en heeft tijdens de voormiddag hard gewerkt. Ontspan jezelf en slaap goed.

Tijdens de examenperiode

  • De basis voor een goed functionerend brein is een goed functionerend lichaam. Voorzie jezelf van je basisbehoeften, want als dat fundament ontbreekt, gaat het geheid mis. Je basisbehoeften zijn:
    • voedzame maaltijden (groenten, fruit, gezonde vetten, complexe koolhydraten, proteïnen)
    • voldoende slaap (ca. 8 uur)
    • voldoende water (ga voor 2L per dag)
    • voldoende lichaamsbeweging.

Hou met zaken als eten, koken en bewegen rekening in je planning! Een zeer toegankelijke vorm van lichaamsbeweging is een halfuurtje wandelen of joggen. Een goede dosis buitenlucht is essentieel voor je hoofd fris te houden.

  • Blijf ver weg van energiedrankjes en andere "oppepmiddelen" die zogezegd goed zouden zijn voor je concentratie (tenzij je hiervoor gediagnosticeerd bent en voorschriften hebt, natuurlijk).
  • Er bestaan verschillende studeermethodes. Over het algemeen geldt: hoe (inter)actiever, hoe beter. Studeren doe je met al je zintuigen.
    • Schrijf dingen op, met pen en papier. Je brein verwerkt dit beter dan typen op een laptop.
    • Structuur brengen in je materie is cruciaal. Werk met pijlen, kleuren, lijstjes, diagrammen: wat werkt voor jou. PRO-TIP: de inhoudsopgave van je cursus of handboek is vaak een erg goed begin van onderverdeling/structuur.
    • Praat! Men stelt vast dat dingen uitleggen aan anderen en jezelf horen praten één van de meest didactisch succesvolle methodes is. Neem jezelf op, praat tegen je kotgenoten of ouders, zussen en broers, je vrienden – val ze maar lastig, dit helpt je echt.
  • Studeer niet langer dan 45-50 minuten per keer. 30 minuten is ook helemaal OK. Sta op, steek je neus even buiten, wandel wat rond, doe een paar stretches, eet een stuk fruit en wat noten, en ga er terug tegen aan.
  • Onderhoud een goede smartphone-hygiëne. Je smartphone moet niet bij jou zijn wanneer je studeert: niet op je bureau, zelfs niet in dezelfde kamer. Steek hem weg, zo raak je niet in verleiding. Schrik dat je op je laptop je tijd zal verdoen op sociale media? Wees jezelf te slim af en blokkeer de toegang tot de sites: daar zijn verschillende opties voor beschikbaar in je internetbrowser zelf, of via gespecialiseerde apps/programma's.
  • Duik niet direct in je gsm tijdens je pauzes. Sociale media feeds zijn verslavend en werken niet ontspannend voor je brein, je krijgt er teveel prikkels door. Zo kan je feitelijk moeër en geïrriteerder terug achter je boeken gaan zitten, dan je was vóór je pauze. 

Héél veel succes!